Inleiding

Tijdens de adolescentie nemen relaties met leeftijdsgenoten bij jongeren een belangrijke plaats in. Ze willen behoren tot een groep, waarin ze zich al dan niet kunnen schikken naar de heersende waarden en normen en waarin ze hun identiteit en zelfbeeld kunnen ontwikkelen. Jongeren hebben doorheen de jaren een drang om zelf hun leven te bepalen. Ze willen grenzen aftasten en zijn op zoek naar hun eigen identiteit. Jongeren gaan op zoek naar andere jongeren waaraan ze zich verbonden voelen. De meeste jongeren willen bij een bepaalde groep horen, omdat juist deze groep hen aanspreekt en dan vooral qua stijl en levensstijl (en misschien omdat veel vrienden er al bij zitten).

Hoe de stijl van een jongerengroep eruit ziet, bestaat uit drie elementen:

  • Image: naar de buitenwereld hoe men eruit ziet dmv kleding, haardracht, make-up en sieraden.
  • Houding: houding tov de maatschappij, de manier van lopen, pose en de uiting van de groep naar buiten toe.
  • Taalvariant: (=slang) typische woordenschat en wijze van uitspreken, ook hebben ze bepaalde groeten en woorden die ze hierbij gebruiken.

Jongerencultuur, groepjes en clickjes is doorheen de jaren veel geschreven omdat het zo divers is. Vanaf de jaren 50 ontstonden in Europa de eerste jongeren subculturen. De eerste decenia van de 2de helft van de 20ste eeuw ontwikkelde deze groeperingen vooral uit opstand tegen de toenmalige maatschappij. Vrijheid stond centraal, zoals vrijheid in de muziekkeuzes die de jongeren wenste te maken. Zo werd op verschillende radiostations censuur gehouden tegen Rock & Roll muziek. Doorheen de jaren ontwikkelden er verschillende groepjes en stijlen met elk zijn muziek, kledij, haardracht en visie op de maatschappij. De laatste decenia van de 20ste eeuw verloren de jeugdculturen echter hun maatschappelijke betekenis en staan muziek, dans en kledij centraal.

Omdat de jeugdculturen van vandaag vaak invloeden hebben en voorvloeien uit vroege groepjes, volgt hieronder een overzicht van de meest grote culturen sinds de jaren ’50.

Blanche Schoesetters

Plaats een reactie